Посадова інструкція кухаря
ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖУЮ
Голова ПК Директор ліцею
__________ Дамаскін Л.Г. __________ Олена Панчук
Посадова інструкція № 22
КУХАРЯ
1. Загальні положення
1.1. Кухар призначається на посаду і звільняється з неї директором ліцею.
1.2. Кухар повинен мати відповідну професійну підготовку, досвід роботи не менше 3-х років або спеціальну підготовку і володіє достатнім практичним досвідом, як виняток може бути призначена на дану посаду.
1.3. Кухар підпорядкований безпосередньо помічнику директора з організації дитячого харчування.
1.4 . У своїй діяльності кухар керується технологією приготування страв у їдальні, правилами виробничої санітарії, правилами користування кухонним обладнанням, правилами і нормами охорони праці, техніки безпеки і протипожежного захисту, а також Статутом і локальними нормативними актами ліцею. Правилами внутрішнього розпорядку, цією Інструкцією.
1.5. Постійно знаходитись на робочому місці з 8.00 до 16.00. Не покидає робоче місце без дозволу директора ліцею.
1.6. У період канікул, який не збігається з відпусткою, виконує господарські та інші роботи в їдальні відповідно до розпоряджень директора ліцею.
1.7. Працює в тісній взаємодії з класними керівниками щодо організації харчування учнів ліцею.
2. Функції
Головне призначення кухаря — приготування їжі згідно з технологією приготування, обслуговування учнів у їдальні під час перерв.
3. Посадові обов'язки
Кухар виконує такі обов’язки:
3.1 Отримує з комори відповідну кількість продуктів харчування і використання відповідно норм продуктів харчування.
3.2. Готує їжу відповідної якості згідно з технологією приготування та забезпечує роздачу готових страв.
3.3. Вивчає та застосовує технології приготування всіх видів страв і кулінарних виробів; контролює зміни, що відбуваються при термічній обробці продуктів харчування.
3.3. Слідкує за станом кухонного обладнання.
3.4. Підтримує в належному санітарному стані робоче місце.
3.5. Веде записи в бракеражному журналі щодо обліку продуктів.
3.6. Здійснює розподіл обов’язків працівників харчоблоку, складає табель виходу на роботу працівників їдальні, інструктує працівників по технології приготування страв.
3.7. Забезпечує щоденний оперативний контроль за роботою працівників їдальні.
3.8. Веде статистичний облік, представлення установленої звітності, складає калькуляцію, встановлює ціни.
3.9. Складає на основі вивчення попиту денного та циклічного меню.
3.10. Здійснює з членами бракеражної комісії бракераж готової страви.
3.11. Складає і представляє в бухгалтерію необхідних звітних матеріалів (меню, забірних листів), табеля на заробітну плату працівників їдальні.
3.12. Звітує про роботу їдальні перед директором ліцею.
3.13. Забезпечує виконання санітарних правил, правил по охороні праці, техніки безпеки, протипожежних заходів, правил внутрішкільного розпорядку тощо.
3.14. Організовує медичний огляд працівників їдальні за графіком, затвердженим керівником закладу освіти.
3.15. Проходить медичний огляд відповідно до графіка.
4. Права
Кухар має право на:
4.1. Відмову від роботи на зіпсованому обладнанні.
4.2. Отримання миючих засобів.
4.3. Отримання спецодягу відповідно до встановлених норм.
4.4. Ознайомлення із скаргами та іншими документами, які містять оцінку її роботи, надання щодо них пояснень.
4.5. Захист своїх інтересів самостійно і/чи через представника, в тому числі адвоката, у судовому порядку у випадку дисциплінарного чи службового розслідування.
4.6 Конфіденційність дисциплінарного (службового) розслідування, за винятком випадків, передбачених законом.
4.7. Підвищення у встановленому порядку своєї кваліфікації .
4.8. Висування вимог до керівника закладу (письмово та усно) щодо дотримання положень нормативних документів з організації харчування учнів.
5. Відповідальність
5.1. Кухар несе матеріальну відповідальність за наявність продуктів харчування, експлуатацію і утримання в робочому стані холодильного, електричного та технологічного обладнання.
5.2. За невиконання чи неналежне виконання без поважних причин Статуту і Правил внутрішнього трудового розпорядку ліцею, законних розпоряджень директора ліцею та інших локальних нормативних актів, посадових обов'язків, встановлених цією Інструкцією, в тому числі за невикористання наданих прав, кухар несе дисциплінарну відповідальність у порядку, визначеному трудовим законодавством.
5.3. За завдані ліцеї чи учасникам освітнього процесу у зв'язку виконанням (невиконанням) своїх посадових обов'язків збитки кухар несе відповідальність у порядку і в межах, встановлених трудовим і/чи цивільним законодавством.
5.4. За економію енергоносіїв: світла, тепла, води.
5.5. Дотримання санітарно-гігієнічних вимог у їдальні;
6. Взаємовідносини (зв'язки за посадою)
Кухар:
6.1. Працює в режимі нормованого робочого дня за графіком, складеним виходячи із 40-годинного робочого тижня і затвердженим директором за поданням заступника директора з організації дитячого харчування.
6.2. Проходить інструктаж з правил зберігання продуктів, правил санітарії, гігієни, правил експлуатації кухонного обладнання, а також техніки безпеки і пожежної безпеки під керівництвом помічника директора з організації дитячого харчування.
6.3. Негайно сповіщає робітника з обслуговування та поточного ремонту споруд, будівель і обладнання про пошкодження кухонного електро - і санітарно-гігієнічного обладнання.
З інструкцією ознайомлений (-а): Мафтуляк М.І
Урсу О.В.