A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Нижньосиньовецький ліцей
Тереблеченської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області

Посадова інструкція кухаря

Дата: 12.02.2024 19:18
Кількість переглядів: 5348

 

ПОГОДЖЕНО                                                                                                ЗАТВЕРДЖУЮ

Голова ПК                                                                                                          Директор ліцею

__________ Дамаскін Л.Г.                                                             __________ Олена Панчук

 

 

Посадова інструкція № 22

 

КУХАРЯ

 

1. Загальні положення

1.1. Кухар призначається на посаду і звільняєть­ся з неї директором ліцею.

1.2. Кухар повинен мати відповідну профе­сійну підготовку, досвід роботи не менше 3-х років або спеціальну підготовку і володіє достатнім практичним досвідом, як виняток  може бути призначена на дану посаду.

1.3. Кухар підпорядкований безпосередньо по­мічнику директора з організації дитячого харчу­вання.

1.4 . У своїй діяльності кухар керується техно­логією приготування страв у їдальні, пра­вилами виробничої санітарії, правилами корис­тування кухонним обладнанням, правилами і нор­мами охорони праці, техніки безпеки і протипо­жежного захисту, а також Статутом і локальними нормативними актами ліцею. Правилами внут­рішнього розпорядку, цією Інструкцією.

1.5.  Постійно знаходитись на робочому місці з 8.00 до 16.00. Не покидає робоче місце без дозволу директора ліцею.

1.6. У період канікул, який не збігається з відпусткою, виконує господарські та інші роботи в їдальні відповідно до розпоряджень директора ліцею.

1.7. Працює в тісній взаємодії з класними керівниками щодо організації харчування учнів ліцею.

 

2. Функції

Головне призначення кухаря — приготування їжі згідно з технологією приготування, обслуго­вування учнів у їдальні під час перерв.

 

3. Посадові обов'язки

Кухар виконує такі обов’язки:

3.1 Отримує з комори відповідну кількість продуктів харчування і використання відповідно норм продуктів харчування.

3.2. Готує їжу відповідної якості згідно з тех­нологією приготування та забезпечує роздачу готових страв.

3.3.  Вивчає та застосовує технології приготування всіх видів страв і кулінарних виробів; контролює зміни, що відбуваються при термічній обробці продуктів харчування.

3.3. Слідкує за станом кухонного обладнання.

3.4. Підтримує в належному санітарному стані робоче місце.

3.5. Веде записи в бракеражному журналі щодо обліку продуктів.

3.6. Здійснює розподіл обов’язків працівників харчоблоку, складає табель виходу на роботу працівників їдальні, інструктує працівників по технології приготування страв.

3.7. Забезпечує щоденний оперативний контроль за роботою працівників їдальні.

3.8. Веде статистичний облік, представлення установленої звітності, складає калькуляцію, встановлює ціни.

3.9. Складає на основі вивчення попиту денного та циклічного меню.

3.10. Здійснює з членами бракеражної комісії бракераж готової страви.

3.11. Складає і представляє в бухгалтерію необхідних звітних матеріалів (меню, забірних листів), табеля на заробітну плату працівників їдальні.

3.12. Звітує про роботу їдальні перед директором ліцею.

3.13. Забезпечує виконання санітарних правил, правил по охороні праці, техніки безпеки, протипожежних заходів, правил внутрішкільного розпорядку тощо.

3.14. Організовує медичний огляд працівників їдальні за графіком, затвердженим керівником закладу освіти.

3.15.  Проходить медичний огляд відповідно до графіка.

 

4. Права

Кухар має право на:

4.1. Відмову від роботи на зіпсованому облад­нанні.

4.2. Отримання миючих засобів.

4.3. Отримання спецодягу відповідно до вста­новлених норм.

4.4. Ознайомлення із скаргами та іншими документами, які містять оцінку її роботи, надання щодо них пояснень.

 4.5. Захист своїх інтересів самостійно і/чи через представника, в тому числі адвоката, у судовому порядку у випадку дисциплінарного чи службового розслідування.

 4.6 Конфіденційність дисциплінарного (службового) розслідування, за винятком випадків, передбачених законом.

 4.7. Підвищення у встановленому порядку своєї кваліфікації .

4.8. Висування вимог до керівника закладу (письмово та усно) щодо дотримання положень нормативних документів з організації харчування учнів.

 

5. Відповідальність

5.1. Кухар несе матеріальну відповідальність за наявність продуктів харчування,  експлуатацію і утримання в робочому стані холодильного, електричного та технологічного обладнання.

5.2. За невиконання чи неналежне виконання без поважних причин Статуту і Правил внутріш­нього трудового розпорядку ліцею, законних роз­поряджень директора ліцею та інших локальних нормативних актів, посадових обов'язків, встанов­лених цією Інструкцією, в тому числі за невико­ристання наданих прав, кухар несе дисциплінар­ну відповідальність у порядку, визначеному тру­довим законодавством.

5.3. За завдані ліцеї чи учасникам освітньо­го процесу у зв'язку виконанням (невиконан­ням) своїх посадових обов'язків збитки кухар несе відповідальність у порядку і в межах, вста­новлених трудовим і/чи цивільним законодав­ством.

5.4.  За економію енергоносіїв: світла, тепла, води.

5.5. Дотримання санітарно-гігієнічних вимог у їдальні;

 

6. Взаємовідносини (зв'язки за посадою)

 Кухар:

6.1. Працює в режимі нормованого робочого дня за графіком, складеним виходячи із 40-годинного робочого тижня і затвердженим дирек­тором за поданням заступника директора з орга­нізації дитячого харчування.

6.2. Проходить інструктаж з правил зберігання продуктів, правил санітарії, гігієни, правил екс­плуатації кухонного обладнання, а також техніки без­пеки і пожежної безпеки під керівництвом помічника директора з організації дитячого харчування.

6.3. Негайно сповіщає робітника з обслугову­вання та поточного ремонту споруд, будівель і обладнання про пошкодження кухонного електро - і санітарно-гігієнічного обладнання.                                                                                                                         

 

 

 

З інструкцією ознайомлений (-а):                                     Мафтуляк М.І

 

                                                                                               Урсу О.В.                


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень